Leer hoe je emoties beter herkent en stuurt.
Begrijp woedebuien als
signaal, geen slecht gedrag.
Ademhaling, time-outs en rust
helpen bij spanning en boosheid.
Hulp voor ouders
Kinderen met ADHD ervaren emoties vaak intenser en wisselen sneller van stemming dan leeftijdsgenoten zonder ADHD. Hun hersenen verwerken prikkels anders, waardoor het lastig is emoties te herkennen en te reguleren.
Woedebuien zijn geen slecht gedrag, maar komen door overprikkeling en impulsiviteit. Klein ongemak kan snel escaleren tot boosheid of frustratie, waar kinderen en jongeren moeilijk mee om kunnen gaan. Als ouder helpt inzicht in deze processen om steunend te reageren in plaats van geïrriteerd. Structuur, duidelijke grenzen en voorspelbaarheid creëren veiligheid voor je kind. Leer samen signalen van spanning vroeg te herkennen en gebruik praktische tools.
Vanessa Van Schuerbeek
Ik ben kinderpsychologe en sinds 2010 ben ik de trotse oprichter van groepspraktijk De Klaproos in Ternat. In de praktijk begeleid ik dagelijks kinderen, jongeren en hun ouders met AD(H)D, autisme, (faal)angst, sociale moeilijkheden, rouw, gedragsmoeilijkheden, ...
Het helpt enorm om te leren signalen van spanning vroeg te herkennen en samen rustmomenten in te bouwen tijdens drukke dagen vol prikkels.
Lies - mama van Ferre (9 jaar)
De cursus 'ADHD en emoties' heeft me geleerd om de signalen van opkomende boosheid te herkennen, voordat ze escaleerden. Door deze signalen vroegtijdig op te merken, kon ik proactief handelen en strategieën toepassen die mijn kind hielpen om rustiger te worden.
Gunther - papa van Louise (7 jaar)